Quinzhee Architecture Unveils the Enchanting Chez Léon Residence in Charlevoix, Canada

Nestled amidst a sloping, wooded plot of land, the Chez Léon residence stands as a testament to contemporary design harmonizing with its natural surroundings. Designed by Quinzhee Architecture, this rental cabin rises on stilts, reaching toward the treetops and offering breathtaking views of the St. Lawrence River.

A Vision of Minimal Ecological Footprint

The owners envisioned a modern chalet that treads lightly on the environment. The result? A structure supported by pilotis (stilts) and adorned with sleek volumes, including expansive south-facing bay windows. While minimizing its ecological footprint, the residence provides a covered outdoor space beneath the main volume, allowing occupants to enjoy the outdoors even during inclement weather.

Chez Léon residence
Chez Léon residence

Tranquil Spaces and Visual Breakthroughs

Inside, a concrete monolith slides perpendicular to the main volume, housing a large vestibule, laundry room, and bathroom. Ascending the staircase, visitors transition from the gathering area to the more intimate space of the bedrooms. Clad in cedar, this transitional zone offers glimpses of the mountain behind and the river ahead.

Nature-Infused Living

The living spaces seamlessly merge with the view, ensuring privacy for the spa terrace at the back. Glass doors on either side of the kitchen lead to a screened room, where nature envelops occupants in its sounds and scents. The architects prioritized thermal insulation, opting for double-framed walls and an efficient heating, air conditioning, and ventilation system.

A Contemporary Treehouse

From its reduction of unnecessary spaces to the use of raw, natural materials, the Chez Léon residence elegantly blends into the forest. It evokes the nostalgia of a childhood treehouse while embodying a modern, environmentally friendly ethos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *